maandag 26 mei 2014

WIST U DIT? - over bordspellen
 
DAMMEN

Het oudste wat archeologen gevonden hebben – dat op dammen lijkt – is een lemen bord verdeeld in ruiten van 5000 jaar oud. Het spel werd gespeeld met kegelvormige stenen. Men is het er niet over eens of dit spel het eerste damspel genoemd mag worden. In graven van Vikingen (Noormannen) hebben archeologen complete damspelen (inclusief schijven) gevonden. In Friesland wordt nog steeds "Fries dammen" gespeeld, ook wel "oer-alles" genoemd, omdat er ook horizontaal en zijwaards mag worden geslagen.

 
GO (2300 v. Chr.)

Bordspel voor twee personen. Er wordt gespeeld met 180 witte en 181 zwarte stenen. Strategiespel. Afkomstig uit China en later overgewaaid naar Japan en later naar Europa.
 



SCHAKEN ( 600)

Eerst een vierpersoons spel, dat in India werd gebruikt om legerofficieren op te leiden. In de oorlogsvoering was het van het grootste belang om de rivaliserende koning gevangen te nemen en te doden.



HET GANZENBORD (1000)

De spelers volgen een parcours van 63 vakken. Op 13 vakken staat een gans. Oorspronkelijk was het bedoeld als didactische plaat voor volwassenen. Het parcours was symboliek met de gang van het menselijk leven: van geboorte tot de dood.
 



MONOPOLY (1936)

Bordspel, waarin met de tegenspelers stevig onderhandeld moest worden. Het spel is een tegenhanger van de malaise van de crisisjaren. “Van krantenjongen tot miljonair”. Grotere invloed van de speler, dan bij het ganzenbordspel. Charles Darrow, die het spel bedacht, werd multi-miljonair.
 
 


SCRABBLE (1948)

Woordspel, bedacht door Alfred Mosher Butts. Hij creëerde een dynamische kruiswoordpuzzel en combineerde het met een competitie/strategische component. Om de woordwaarde te bepalen, baseerde hij zich op de frequentie van de letters, zoals hij ze aantrof op de voorpagina van de New York Times.
 



RISK (1950)

De eerste van de zogenaamde “veroveringspellen”. Een futuristische wereld is de basis voor een opdracht om landen en/of continenten te veroveren.






HAAS EN SCHILDPAD (1978)


Dit bordspel werd in Duitsland uitgeroepen als het “Spiel des Jahres”. Het spel heeft geen dobbelsteen.
 








TRIVIAL PURSUIT (1981)


Spel dat zich concentreert op allerlei “triviale” weetjes, verdeeld over verschillende categorieën. De spellen verschillen per land. De Nederlander, die de Vlaamse versie aanschaft, is het spoor snel bijster.
 





KOLONISTEN VAN CATAN (1995)


Spel, waarbij de de opbouw van een complete samenleving centraal staat. Een mix van geluk en strategie. Het maakte vrouwen ook enthousiast voor dit type bordspellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten